vraagteken loonstrookjes

De meeste werknemers krijgen iedere maand/vier weken/ week een loonstrookje of hebben toegang tot hun loonstrookjes via intranet/internet.

Een werkgever moet een loonstrookje geven als de gegevens van het loon veranderen. Iedere maand hoeft niet dus niet, enkel bij wijzigingen in het loon. Zo is het in de wet geregeld. 

 

 

 

 

vraagteken arbeidsovereenkomst 4,5 jaar

Vraag: Het bedrijf waar ik gesolliciteerd heb, biedt mij een arbeidsovereenkomst aan voor de duur van vier en half jaar. Kan dat?

Antwoord:

Ja, dat kan. Het komt misschien niet heel veel voor, maar het kan wel zeker. U raakt in verwarring door de ketenregeling waarschijnlijk. Maar een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kent geen minimumduur en ook geen maximumduur. Als uw eerste contract, zoals hier, voor het eerst eindigt na vier en half jaar, dan eindigt deze arbeidsovereenkomst ook echt na deze tijdsduur. Hier heeft de ketenconstructie niets mee te maken, want dit is pas uw eerste contract. Een langere duur is ook mogelijk.

 

vraagteken opzegtermijn werknemer

Vraag: Ik ben aan het solliciteren. Wanneer kan ik weg bij mijn huidige werkgever?

Antwoord:

Volgens de wet heeft u een opzegtermijn van 1 maand. Verder geldt meestal dat u mag opzeggen tegen de laatste dag van de maand.
Bovenstaand betekent ook dat als u op 5 januari 2023 de arbeidsovereenkomst opzegt, u pas 1 maart bij uw nieuwe werkgever aan de slag kunt.Dat is praktisch gezien dus wel wat langer dan een maand. 
 
Het kan natuurlijk dat uw oude werkgever u eerder wilt laten gaan, bijvoorbeeld doordat u nog vakantiedagen hebt staan die u kunt opnemen of gewoon onbetaald.
Verder kan in uw arbeidsovereenkomst of in uw cao nog een andere regeling zijn overeengekomen, bijvoorbeeld een opzegtermijn van drie maanden of tegen een andere dag.
Ook is het mogelijk dat u nog in uw proeftijd zit. Zo ja, dan kunt u direct of in ieder geval dezelfde dag nog weg.
Heeft u een tijdelijk contract zonder tussentijds opzegbeding? Dan kunt u in principe niet opzeggen. U zult in overleg moeten gaan met uw werkgever.
Neem contact met me op als u meer vragen heeft of als u wilt dat ik voor u de cao nakijk. 

Let op: opzegtermijnen voor oproepcontracten zijn tegenwoordig heel erg kort. De opzegtermijn is dan slechts vier dagen, gelijk aan de oproeptermijn. Is de oproeptermijn in de cao verkort, dan geldt zelfs deze kortere termijn voor opzeggen. Het kan dus zijn dat u slechts een opzegtermijn van 1 dag heeft. Wel geldt hier, net als voor tijdelijke contracten, dat er een tussentijds opzegbeding in uw contract moet zijn opgenomen. Is het niet mogelijk om tussentijds op te zeggen? Dan kunt u in principe niet weg. Misschien dat een goed gesprek met uw werkgever een oplossing biedt.